Звернення Об’єднання СИНДИКАТ до журналістів та блогерів

ШАНОВНІ ЖУРНАЛІСТИ ТА БЛОГЕРИ,

Хочемо привернути вашу увагу до кричущих актів сваволі працівників правоохоронних органів та представників судової системи проти громадських активістів – учасників патріотичного руху.

Михайло Стрижка - незаконно затриманий

Михайло Стрижка — незаконно затриманий та ув’язнений

14-го жовтня учасники Об’єднання «Синдикат» та бійці батальйону ОУН на запрошення керівництва останнього взяли участь у мітингу на честь Покрови Пресвятої Богородиці та 72-х Роковин заснування Української Повстанської Армії, що проходив біля стін будівлі Верховної Ради України.

«Синдикатівці» не брали участі в зіткненнях з працівниками міліції і після завершення мітингу хотіли вже повертатися по домівках. Однак у Маріїнському парку на них зненацька, зі спини, підступно напали кілька десятків невідомих, озброєних кийками, в зеленій камуфляжній формі без розпізнавальних знаків. Активістів-патріотів піддали побиттю, затягли до внутрішнього дворика Верховної Ради та вже потім передали працівникам міліції.

Пізно ввечорі 16 жовтня, після тривалих затягувань та процесуальних порушень (зокрема, до затриманих тривалий не час допускали адвокатів та навіть родичів) Печерський суд, під головуванням скандально відомої своєю участю в політичних процесах часів Януковича судді Царевич, ухвалив протизаконне рішення про взяття під варту до СІЗО на два місяці (!) двох із затриманих учасників нашого Об’єднання: неповнолітнього М. Стрижка, який до того брав участь в АТО, дописавши собі один рік, щоб потрапити на фронт, та Є. Стемпковського – громадського активіста, одного з організаторів Роти територіальної оборони м. Києва «Троя». Двох інших затриманих (Б. Портного та С. Прудкого) було випущено під домашній арешт, проте абсурдні звинувачення проти них були збережені.

У цій ситуації звертають на себе увагу відразу кілька моментів:

• Затримували не учасників самих зіткнень, а перших ліпших учасників мітингу, що вже поверталися додому. Якщо пан міністр внутрішніх справ стверджує, що це були «провокації», то чому винних у них не затримали одразу, коли все почалось? Кому була вигідна картинка цих подій?
  • Чому добре екипірований дорогим спорядженням, типу кевларових касок, батальйон «Київ-1», у якому багато колишніх бійців формування «Беркут», – не на передовій АТО, а в Києві, брутально затримує та б’є до крові мирних громадян, причому вже не перший раз?
  • Чому пан міністр внутрішніх справ та його радники ніяк не реагують на доведені до них громадськістю акти порушення прав затриманих з боку їх підлеглих? Хіба за це стояв Майдан і хіба надавали народ чи парламент пану Авакову повноваження давати індульгенцію працівникам міліції на будь-які їх дії проти мирних учасників мітингів?

Відповідь на ці питання та вирішення проблеми міліцейської та судової сваволі залежать саме від вас, шановні блогери та журналісти. Тому наполегливо просимо вас: не залишайтесь осторонь!

З повагою,

Учасники Об’єднання «Синдикат»