ЗВЕРНЕННЯ ДО ГРОМАДСЬКОСТІ — В’язні 14-ого жовтня

14-го жовтня учасники Об’єднання СИНДИКАТ, бійці батальйону ОУН та члени Комітета визволення політв`язнів, взяли участь у мітингу на честь Покрови Пресвятої Богородиці та 72-х Роковин заснування Української Повстанської Армії, що проходив біля стін будівлі Верховної Ради України. «Синдикатівці» не брали участі в зіткненнях з працівниками міліції і після завершення мітингу хотіли вже повертатися по домівках. Однак у Маріїнському парку на них зненацька, зі спини, підступно напали кілька десятків невідомих, озброєних кийками, в зеленій камуфляжній формі без розпізнавальних знаків. Активістів-патріотів піддали побиттю, затягли до внутрішнього дворика Верховної Ради та вже потім передали працівникам міліції.

Михайло Стрижка - в'язень режиму

Незаконно затриманий та ув’язнений неповнолітній Михайло Стрижка

Останні фактично пограбували їх (зокрема, в одного з «синдикатівців» поцупили ключі від квартири та 400 гривень готівкою) та без пред’явлення будь-яких звинувачень повезли до Голосіївського РУВС ГУ МВС України в м. Києві. Там активістів протримали біля 8 годин, знову ж таки – не пояснюючи притомно, в чому їх підозрюють. Потім співробітники міліції почали розповідати про якісь міфічні «свідчення» щодо участі активістів у вчорашніх зіткненнях. На щастя, громадськості вдалося домогтися визволення частини з них, але декілька їх товаришів продовжили протиправно утримувати під вартою. Пізніше їм пред’явили абсурдне звинувачення у «хуліганстві з застосуванням зброї», що повністю засновується на домислах невідомих нам людей.

Пізно ввечорі 16 жовтня, після тривалих затягувань та процесуальних порушень (зокрема, до затриманих тривалий не час допускали адвокатів та навіть родичів) Печерський суд, під головуванням скандально відомої своєю участю в політичних процесах часів Януковича судді Царевич, ухвалив протизаконне рішення про взяття під варту до СІЗО на два місяці (!) двох із затриманих учасників нашого Об’єднання: неповнолітнього М. Стрижка, який до того брав участь в АТО, дописавши собі один рік, щоб потрапити на фронт, та Є. Стемпковського – громадського та профспілкового активіста, який також займається на громадських засадах допомогою у формуванні загону громадської оборони Деснянського району міста Києва. Двох інших затриманих (Б. Портного та С. Прудкого) було випущено під домашній арешт, проте абсурдні звинувачення проти них були збережені. Ми закликаємо всіх докласти якомога більших зусиль для вирішення цього питання в позитивному для наших ні в чому не винних активістів боці.

Слід звернути увагу на той факт, що ряд людей з «Синдикату» брали безпосередню участь в АТО під Донецьком у лавах добровольчих батальйонів, зокрема ОУН, про що навіть згадувалося у відповідних репортажах вітчизняних ЗМІ. Тому фабрикація кримінальних справ «для галочки» проти учасників війни з терористичними проросійськими формуваннями та громадських активістів, що допомагають справі національної оборони, може розцінюватися як прагнення нової влади повернутися до «стабільності» часів правління ПР.