Влада посилює свої позиції, суспільство – безпорадно спостерігає

"СИНДИКАТ" логотипПолітичні процеси, що почалися в Україні після подій 31 серпня, відзначаються чіткою спрямованістю владної групи на усунення будь-яких можливих альтернатив своєму правлінню. Досягається ця мета перевіреним способом – шляхом залякування суспільства нібито «терористичними» діями усіх, налаштованих критично стосовно чинної владної команди, що передбачає – за типово «путінським» сценарієм – проведення низки реальних та вигаданих «терактів» та інших владних провокацій.

Як власне ситуація з гранатою під будівлею ВРУ 31 серпня (притому що досі не було пред’явлено чітких доказів її походження та притомного пояснення мотивації звинуваченого), так і недавні заяви СБУ стосовно «розкритого плану замаху» на міністра внутрішніх справ свідчать про одне: влада намагається посилити свої позиції напередодні «зачистки» політичного поля від тих, за допомогою кого вона власне і замінила «Сім’ю» Януковича на президентсько-міністерському Олімпі. Тому якщо суспільство й далі буде пасивно «ховати шию в пісок», подібно до страуса, варто чекати нових «терористичних актів», винними в яких будуть швидко «призначені» колишні бійці добровольчих батальйонів АТО та просто більш-менш відомі діячі національно-патріотичних рухів та груп.

Виходячи з цього, ми вважаємо, що нові умови вимагають змін у ставленні суспільства до влади. Менше ура-патріотизму в стилі «Путін – х*ло» та «Як вам санкції ЄС?», більше – консолідації людей з активною громадською позицією задля протидії антисуспільним діям влади, задля громадської альтернативи. Саме така консолідація в змозі протистояти бюрократично-корупційному апарату, який заважає суспільству та державі оновитися. Саме в такому ключі ми розуміємо майбутню роль нашої організації – Об’єднання СИНДИКАТ, – адже ми чи не єдині з громадських ініціатив та об’єднань, хто не заграє з існуючими партіями та їх фінансистами – олігархами.

Після капітулянтських «конституційних змін» 31 серпня не може бути й мови про яку-небудь «єдність інтересів» суспільства та олігархічно-бюрократичного режиму. Лише перейняття політичної ініціативи на себе, створення реальної альтернативи поточній системі бюрократичної влади, що змусить останню поступитися своїми претензіями на тотальне панування над суспільством, можуть бути дієвим виходом із ситуації, що склалася.