Тиск на «Синдикат»

Прокуратура реанімувала сфабриковану справу 14 жовтня 2014 року

14 жовтня 2014 року було свавільно затримано групу синдикатівців, які приймали участь у акції на підтримку українських політв’язнів, що проходила біля Верховної Ради України. На 4-х затриманих «синдикатівців» (Бориса Портного, Станіслава Прудкого, Михайла Стрижку та Євгенія Стемпковського) почали фабрикувати кримінальні справи за начебто хуліганські дії та участь (та організацію) у масових заворушеннях. Скандально відома своєю брудною репутацією суддя Царевич кілька місяців вперто не випускала з СІЗО Євгена Стемпковського — і це попри відсутність будь-яких незаконних дій з його сторони та проблеми із здоров’ям, що унеможливлювали знаходження під вартою. Вдома його чекала вагітна дружина та маленька донечка. Суддю Царевич невдовзі було люстровано.

Далі були безкінечні та безглузді судилища по обвинуваченню, не підкріпленому жодними доказами, та вперті намагання прокуратури спустити справу у стан стагнації, допоки суд не завернув абсурдний обвинувальний акт. З того періоду справа заглухла.

Тиждень тому до обвинувачених по справі 14 жовтня 2014 року почали надходити телефонні дзвінки з пропозицією з’явитися до Печерського УП та забрати новий обвинувальний акт по цьому провадженню. Текст папірця, який фактично копіює попередній, не прийнятий судом до розгляду та особливий для «Синдикату» період, у який його намагаються вручити, наводить на конкретні думки щодо причин раптової реанімації провадження 4-річної давності та відновлення кримінального переслідування безневинних людей з усіма витікаючими обмеженнями.

Практика фабрикації справ проти активістів з подальшим затягуванням ходу розгляду дуже зручна для системи, адже за цих умов з’являється можливість з одного боку уникнути відповідальності за власні злочини, а з іншого — контролювати людину (особливо з активною громадською позицією), яка формально продовжує перебувати під слідством увесь період затягування розгляду справи. Так, сфабрикована проти Кості Брагіна справа тягнеться вже третій рік. За цей період зусиллями прокуратури навіть не було проведено підготовче засідання. Кримінальне переслідування Андрія Поліводи продовжується другий рік. Поряд з цим, прокуратура так само починає відверто затягувати сфабриковану проти Євгена Чепелянського справу щодо подій у Святошинському суді 23-24 жовтня 2017 року.

#репресії
#правозахист