Щодо боротьби Об’єднання СИНДИКАТ з катуваннями у місцях позбавлення волі

Боротьба з тортурами

Нагадаємо, що раніше активісти Об’єднання СИНДИКАТ здійснили перший безпрецедентний удар проти системи брехні та своїми протестами домоглися початку слідства Генеральною прокуратурою щодо масових катувань у виправних колоніях України (раніше такі факти чиновники просто «зливали» місцевим прокуратурам та покривали злодіїв у погонах). Слідство йшло важко, були випадки морального тиску з боку слідчих з особливо важливих питань, «зливу» інформації, який вилився у переслідування та залякування активістів і потерпілих, та навіть викрадення одного з них, спроб убивства та негласного спостереження.

Після нашої прес-конференції та звернень до всіх органів влади щодо переслідувань та викрадень, тиск системи зменшився. Відбулися зустрічі з посадовцями, а також зміни у складі слідчої групи з особливо важливих питань, що займається цією справою. Наразі слідство триває у більш-менш правильному та послідовному руслі. Вже допитано пару десятків очевидців та потерпілих — колишніх «зеків».

Крім того, хвиля протесту, ініційованого Об’єднанням СИНДИКАТ, викликала й реакцію популістської влади — питання катувань все частіше почали підніматися в їхніх «кулуарах». Це викликало також і зацікавлення міжнародної спільноти: за ходом справи та нашими протестами уважно спостерігали в ОБСЄ, і зараз в Україну приїхала спеціальна комісія ООН з протидії тортурам. Все це заслуга нашого Суспільного проекту СИНДИКАТ та всіх правозахисників, які роками намагаються протидіяти свавіллю в тюрмах, а в першу чергу — це наслідок безкомпромісної позиції самих засуджених та колишніх в’язнів.

Наразі владні популісти оголосили про ліквідацію Державної пенітенціарної служби України, щоб справити враження творців «реформ», а ще й для того, щоби ніхто не поніс відповідальності за минулі злочини. Але Об’єднання СИНДИКАТ просто так уже не «відстане». Нас не вийшло залякати та вбити, не вийде і обманути чи підкупити. Слідкуйте за новинами Суспільного проекту СИНДИКАТ та долучайтеся до нашої діяльності, адже ми змінюємо цей світ у реальному часі по мірі можливостей, а також стаємо сильніші, щоби врешті домогтися якісних революційних та суспільних змін в місті, країні та світі.

За все людське!