Про те, як від активістів утік Ілля Ківа, Або чому не варто вірити політикам та можновладцям

Ілля Ківа

Нещодавно представники Об’єднання СИНДИКАТ побували на телевізійній передачі, присвяченій наркомафії в аптечних мережах (має вийти у наступному сезоні).

Одним із героїв ток-шоу став наш активіст, колишній наркозалежний, який переміг свою залежність завдяки участі в діяльності Об’єднання СИНДИКАТ та боротьбі з фармацевтичною мафією, — Антон Слінько. Разом з Антоном у студії був присутній і лідер СИНДИКАТу — Євген Чепелянський.

Водночас одним з експертів ток-шоу був скандальний начальник Департаменту протидії наркозлочинності Ілля Ківа.

Ця особа розказувала, що успішно бореться з наркоторгівлею в аптеках, навіть демонстрували відео з рейдів поліції проти подібних наркоаптек в Сумах та ще десь…

Проте це відео та слова поліцейського начальника викликали ряд питань у нас, адже ми викрили більше десяти наркоаптек і зафільмували в кожній продаж нарковмістних препаратів без рецептів. Більше того, щоразу ми у письмовій формі інформували про це МВС. Але жодного разу поліція не проводила жодного слідства, не було навіть складено хоч якихось адміністративних протоколів (натомість на адресу активістів лунали погрози зі сторони поліцейського начальства міста).

На ці зауваження пан Ківа відповів, що у МВС немає достатньо повноважень для боротьби із наркоторгівлею у аптеках. І це притому, що тільки що він розповідав всім про успішні рейди у Сумах і так далі. У відповідь на зауваження Чепелянського, що законодавство і повноваження МВС однакові в усіх містах і що пан Ківа суперечить сам самому, начальник Департаменту протидії наркозлочинності просто втік від активістів, посилаючись на те, що у нього «немає часу».

На сьогодні Ілля Ківа вже почав вести власну телепередачу та продовжує давати інтерв’ю та розповідати про свою боротьбу з наркобізнесом. Ці розповіді просякнуті популізмом (чого вартують лише слова про необхідність ввести кримінальну відповідальність за перебування в стані наркотичного сп’яніння — це популізм, який призвів би до вельми поганих наслідків, якби його втілили в життя). Нещодавно він проводив піар-акцію під будівлею МОЗ, на яку ми відмовилися йти з тих же причин.

Ми не пишемо цей текст проти Ківи конкретно чи в інтересах його опонентів. Замість Ківи на цій посаді міг бути будь-хто інший — чи то “безликий начальник”, скажімо так, “старого” зразка, чи інший такий самий популіст. Це нічого не змінює, поки лишається Система.

Ми взяли цей приклад, бо він “кричущий”, по ньому видно сутність усього, що відбувається. У випадку Ківи, наприклад, це все гра, щоб, якщо він провалить переатестацію у Національній поліції (яку він ніяк не хоче проходити, не дивлячись на підтримку “його міністра”), піти в депутати.

Наведений вище приклад — це прояв того, як у нашій країні відбувається абсолютно все: починаючи від боротьби з наркоторгівлею і закінчуючи боротьбою з корупцією чи різного роду парламентськими сварками. Все це лише імітація та перерозподіл ринку.

І висновок в одному — досить ставитися до чиновників та політиків як до особистостей. Ставтеся до них, як до гвинтиків Системи (якими вони і є), без зміни Системи — нічого не зміниться.

А їхня публічна поведінка — це здебільшого банальний популізм. Обман. Імітація.

Піарники та куратори уже зараз готують образи для майбутніх подібних “героїв”. У цій державі нічого не змінюється, крім риторики можновладців. Не вірте їм, який в цьому сенс? Вчіться аналізувати. Щоб не бути «лохами» та не вестися на подібні гучні інформаційні “дешевки”.

Нинішня держава  — злочинна, тому нашому народові необхідна своя, суспільна альтернатива (без чиновників та політиків — “шісток” олігархату), задля справжніх якісних змін. Але про це вже в інших текстах.

Будьте пильні.