Про те, як проходив обшук у нашого побратима

Після обшуку

Андрій Баніт воював влітку в нашому взводі, останнім часом допомагав збирати гуманітарку для бійців. Він вже досить давно майже не займається громадською чи політичною активністю, окрім волонтерства. За останні півроку став одним з найкращих волонтерів Об’єднання СИНДИКАТ та провадив виключно благодійну діяльність. Тим не менш, днями у нього пройшов жахливий обшук.

Більше 30 міліціянтів у повній амуніції увірвалися до його помешкання, вибивши двері та всі вікна. Поклавши його на землю, окремі «спецпризначенці» чомусь питали «ким ти був на Майдані» та перевернули всі речі, поламали все що тільки можна. На сам обшук вони лізли через вікна, розбивши їх. Поняті були їхні. Після цього, батьку Андрія дали підписати протокол обшуку, проте другої його копії не дали.

Розбиті вікна

В процесі незрозумілих дій вилучили купу техніки, зокрема комп’ютери та телефони. Більше того, йому було підкинуто 2 пачки набоїв, до яких Андрій точно не мав жодного стосунку. Після обшуку виявилося також, що пропали 400 доларів США (які Андрію передали на допомогу АТО), а також з конверта, в якому були заощадження його сім’ї, хтось із недобросовісних «правоохоронців» витягнув 300 євро. Зник навіть годинник сестри Андрія, це взагалі низько.

Також його сім’ї дали повістку на допит, однак слідчий, у день вказаний в повістці, не захотів його проводити, сказавши лише «зараз не до вас». Копії протоколу обшуку досі немає, так само не відома і його причина.

Череда подій, яка відбувається з нашими людьми вже рік, змушує замислитися. Постійно якісь напади, зливи, арешти, справи, обшуки, погрози… Але ми не ті, хто мириться з бєспрєдєлом.

Громадськість бере під контроль дану ситуацію. Не можна проводити безпідставні обшуки, тим паче не правильно, коли міліція вчиняє при обшуках крадіжки у волонтерів.