Проголосували, як по телевізору сказали — Вибори 2014

Ось і минули чергові «демократичні вибори», на яких «шановні виборці» знову проголосували так, як їм вказали «балакливі голови» модних ведучих на політичних ток-шоу. Їх результат – доволі прогнозований, і при цьому – непереконливий. Непереконливий тому, що від заміни назв політичних проектів основні проблеми нашого національного життя нікуди не поділися.

Партія Регіонів - Порошенко

Доволі смішним є те, що більшість виборців за час кампанії встигли кілька разів поміняти свою точку зору про ті чи інші партії, причому цей процес відбувався в точній відповідності зі змінами акцентів на відповідних телеканалах. Спершу всі полюбили Ляшка, побачивши його телевізійні ролики з допитами сепаратистів; потім так само швидко всі його розлюбили, як тільки на «1+1» почали показувати негативні сюжети про нього. Подібні приклади можна наводити десятками, але суть їх в одному: середній виборець, усупереч «демократичним» казкам, не здатен на усвідомлений вибір. За своїми психологічними та соціальними якостями люди, які більшість життя проводять у залежності від інших – на роботі, на навчанні, в сім’ї, – не здатні бути незалежними в громадсько-політичному житті.

Саме тому «Синдикат» не вважає так звані «демократичні вибори» ефективним чи навіть по-справжньому легітимним способом вирішення питання про те, хто саме має право на державну владу. На наше глибоке переконання, складність сучасних соціальних процесів та існування великої кількості паразитарних верств, що контролюють сучасну державу, вимагають чітких та часом жорстких рішень, на які не здатні ані парламентські політики, ані тим більше їх «шановні виборці». Тому ми є прихильниками такої моделі державного правління, за якої участь кожного в політичному житті має бути пропорційною його реальним здібностям та талантам.

Як же це здійснити на практиці, спитаєте ви? Немає нічого простішого – та ж війна проти зовнішнього агресора вказала, хто саме може бути здібним командиром, а хто – ні. Так само і управлінці держави та її економіки визначатимуться їх здатністю показати суспільству, чого вони насправді варті.

Леонід Кияниця,
політичний референт СИНДИКАТу