Імпровізована прес-конференція за участі Об’єднання СИНДИКАТ біля будівлі Державної пенітенціарної служби України

Прес-конференція

Активісти та засуджені, які щойно звільнилися з місць позбавлення волі, спробують зайти до приймальні Державної пенітенціарної служби України та розповісти громадськості правду про катування та корупцію у пенітенціарній системі. Колишні засуджені покажуть шрами на своїх тілах та передадуть керівництву служби свої вимоги. Таку імпровізовану “прес-конференцію” організовують громадські активісти і правозахисники з Об’єднання СИНДИКАТ та колишні засуджені.

Зокрема, журналістам розкажуть про найстрашнішу із тюрем України, яку серед засуджених називають “українським Бухенвальдом” та “фабрикою смерті” — харківську виправну колонію № 25. Колишні арештанти вирішили розповісти правду громадськості, адже в тюрмах і досі нічого не змінилося, а сама виправна система не виправляє людей, а вбиває. Паралельно, активісти розклеять попередження та правозахисні листівки і продемонструють підготовану заяву до Генеральної прокуратури, в якій викладено лише частину фактів злочинної та корупційної діяльності керівників колонії.

“Коли люди дізнаються, що їх везуть на харківські зони, то часто вчиняють самогубство, відкривають собі вени, або вчиняють додаткові злочини — настільки страшно туди їхати”, — каже один із колишніх засуджених. “Людей гвалтують гумовими кийками, стрибають на наручники, щоби порізати руки до кісток тощо; там просто Бухенвальд”, — додає він.

“Крім жорстоких катувань, засуджені працюють без дотримання будь-яких прав та вихідних, не отримуючи жодної зарплатні. Це величезний бізнес на крові та горі, саме тому це свавілля ніхто не припиняє”, — пояснюють правозахисники. “Люди, які знаходяться там, бояться говорити правду, адже за це можуть зґвалтувати або вбити. Сьогодні, нарешті, зібралася група колишніх засуджених, які вже тут, на волі, розкажуть всю правду. Пора змінити цю систему”, — пояснює лідер правозахисного Об’єднання СИНДИКАТ Євген Чепелянський.

Захід відбудеться в четвер, 17.12.2015, о 10:00, за адресою вул. Мельникова, 81 (біля входу до будівлі Державної пенітенціарної служби). Телефони для довідок: (063) 417 43 30 або (093) 955 31 00.