Активісти Об’єднання СИНДИКАТ та колишні засуджені домоглися припинення тортур у ВК-25

Про наслідки акції 17 грудня

Нагадаємо, що 17 грудня 2015 року Об’єднання СИНДИКАТ та колишні засуджені провели акцію — імпровізовану прес-конференцію під стінами та у приймальні Державної пенітенціарної служби.

Колишні ув’язнені тоді розповіли про ті тортури, які понад 15 років застосовувалися проти зеків у харківських тюрмах (зокрема в «українському Бухенвальді» — виправній колонії №25): про ґвалтування непокірних гумовими кийками, про побиття, стрибки на наручники, підвішування та вбивства тощо. Всі ці тортури та катування відбувалися під безпосереднім керівництвом перших заступників очільників цих колоній — Попова (ВК-25) та Ольховського (ВК-100). Також колишні зеки розповіли ‘ про тотальні корупційні схеми та нелегальні виробництва, на яких цілодобово працювали ув’язнені та отримували надприбутки чиновники Державної пенітенціарної служби.

Наша акція та правда не на жарт налякали чиновників — ще до акції вони почали поширювати про нас нісенітниці, називаючи будь-який протест «суспільно небезпечною діяльністю». Після самої акції вони почали безуспішні спроби чорніння її учасників на своїх «фейкових» акаунтах в соціальних мережах, — однак, не дивлячись ні на що, нам вдалося здобути деякі тактичні перемоги над переляканими чиновниками:

— Наразі в 25-й колонії повністю припинені побиття та ґвалтування зеків;

— Було проведено ряд перевірок, після яких працівники колоній стали менше порушувати права зеків;

— Деяких хворих, нарешті, вивезли на шпиталь та припинили систематичне їх вбивство (до цього хворих тримали в камерах до стану напівсмерті, ось розповідь учасника Суспільного проекту СИНДИКАТ Володимира Бордуна про власний досвід цього).

— Припинилися постійні побої зеків, стали можливими скарги (раніше за будь-які спроби скарг ґвалтували і катували);

— Одразу після акції та наших звернень, голова Державної пенітенціарної служби Палагнюк показово здійснив візит і перевірку по колоніям Харківській області (зокрема, ВК-25). Ясна справа, це була лише показуха, однак цей їхній переляк привів до певних зрушень — тепер працівники колонії бояться знущатися із засуджених;

— Зупинено діяльність незаконних «лівих» виробництв на промисловій зоні;

— Покращилися умови праці;

— За деякою інформацією, почали вивозити тварин із зоопарку колонії — ті голодували та не отримували належних умов;

Не дивлячись на все це, ми не припиняємо боротьби, адже система далека від ідеалу, а всі ці здобутки можуть стати лише тимчасовими. Ми вважаємо, що доти, доки не будуть покарані головні винуватці тортур з числа тюремного начальства (зокрема Попов та Ольховський), доти існує небезпека відновлення режиму знущань над ув’язненими.

Зазначимо також, що Об’єднання СИНДИКАТ досі не отримало відповідей на офіційні звернення та заяви до посадових осіб Генеральної прокуратури і Державної пенітенціарної служби.