Акція Об’єднання СИНДИКАТ біля будівлі Державної пенітенціарної служби [Відео]

Харківські колонії, зокрема ВК-25, — це «бермудський трикутник» Державної пенітенціарної служби України. З одного боку, показово чисті коридори і навіть власний зоопарк у дворі. З іншого боку — нелюдські умови, маніакальне керівництво та постійні тортури ув’язнених…

У такому стані речей зацікавлені чиновники. На «зоні» 1500 арештантів, 500 із них — «козли», тобто помічники адміністрації. Вони отримують зарплатню за те, що катують та «ламають» людей, наділені «особливими» негласними правами, це такий собі прообраз «тітушок». 1000 зеків працює без вихідних по 18 годин на день на виробництві, не отримуючи жодної зарплатні. Гроші за електроенергію, водопостачання тощо для виробництва дає держава. Але вона отримує у бюджет лише менше чверті прибутків від цього бізнесу. Решта — цілком корупційні схеми, «лівий» надприбуток чиновників.

Мета нашого заходу — імпровізованої прес-конференції — полягала не в тому, аби просто занести якісь там звернення чи заяви, які не впливають на ситуацію. Ми боремося за те, щоби в нашій країні в майбутньому можна було чогось домогтися таким шляхом, але поки це зовсім не так. Головна мета цієї акції — почати ламати стіну брехні, щоб інші колишні засуджені бачили, що варто боротися за свої права.

Це перший крок, перший удар по стіні брехні та свавілля у харківських тюрмах.

Ми не захищаємо та не виправдовуємо злочини. Ніхто з учасників акції не робив цього. Люди своє відсиділи, понесли визначене законом покарання. Але чому в тюрмах їх катували? Чому за гроші платників податків «виправна» система робить з людей інвалідів?

Заступник голови Державної пенітенціарної служби дорікав нам, що ми хочемо зламати систему. Це дійсно так. Система брехні має бути зруйнована. Нашими громадськими зусиллями пенітенціарна система України стане саме виправною, а не системою каліцтв, насильства та заробляння чиновниками надприбутків на поламаних долях.